ЛОШ НАРОД

Публикувано на : 31.07.2017 в 7:22ч. | от : genek | в : Общество

0

 

Свързано изображение
/Деян Костадинов – „Път“/

„Уволнете народа!” – така беше възкликнал Бертолд Брехт, когато през 1961 година комунистическите власти в Берлин упрекнали германците заради протестните демонстрации. Така започнаха да възклицават купища финансови и медийни експерти, социолози, политолози, събиращи се на стада да изплачат болката си. Болката по обществото, което не ще да се развива по техните рецепти, а тръгнало по някакъв свой си път. И претендиращо за свои си интереси.

И с това откровено обиждащо тях – най-умните, най-мъдрите, най-знаещите кога, какво и как да се върши. А тоя народ – вместо да слуша и работи -  взел да се занимава със свои си работи.

Които, кой знае защо нарича обществени, макар специалистите по обществени дела да не са ги одобрили. Проявяват хората свръхкритичност и свръхпасивност, рече наскоро един бивш партийно-идеологически бос, сега водач на социологически институт.

Какво е това мърморене, това недоволство, когато властта прави всичко за хората? Мнооооого критични станахте, господа поданици, искате и граждани ли да бъдете?

Това не им харесвало, онова не им допадало, защо не ги питат за туй или онуй, как може такива неща да се вършат. И най-вече – защо ни завлякохте в кризата, а сега пробвате ПАК с чужда пита помен да правите – демек, с нас да вадите кестените от огъня …

Аман от мърморковци, не разбрали едно – важното е да се следва правата линия на властимащите!

А знаем и помним от време оно, че всяка крива, успоредна на правата на властта, е вече права линия. Но и пасивни са тия хора. Показаха го на изборите за президент и парламент ПАК. Хем мърморят, хем не щат да гласуват за когото им кажат. А не бива така!

Казано е – това са листите, това са урните, сгъвай и пускай, не мърмори, а бъди активен! Неее! Искали нещо си. Референдуми? Мажоритарен вот? Обществени интереси? Ето – пак станаха критични! Лош народ!

Друг пък не харесал сбърканата представа за гражданското общество. Гражданско общество, рекъл важно мъдрецът, не е правото на сдружаване и право на гласуване, а почива на овластения гражданин, който може сам да извоюва правата си. Ъхъ!

А ние си мислим, че имаме конституционни права на сдружаване, на мнение, на глас. Невежи такива! Непросветен народ! Всичко почива на овластения гражданин, който сам си извоюва правата – право на дом-палат, право на лимузина без пари, право на воаяжи по света за чужда сметка.

Абе, единствено политиците се оказват граждани, останалото е…Кажи му народ, пък не го обиждай повече!

И всичко щеше да е смешен фейлетон, ако не беше жалка картинка от родните “интелектуалци”, както сами се зоват. И в чиито редици все се напъхват идеолози, политолози, социолози, идиотолози.  Кой да им каже, че “лози” означава хора, които изучават, а не напътстват? И, че народът сам знае какви са интересите му?

Но – щом има толкова голяма разлика между очакванията на властта, изразени от слугинските й идеологически метачи, и реалността -  не е ли знак, че между власт и  народ зее огромна вече пропаст?

Затова – да се уволни народа. И назначи нов. Ето, вече има предложения за внос на тихи, кротки, послушни, малко консумиращи работници. От Азия, от Африка, от Анадола…

То и без това млади и стари напускат страната. Кой на запад, кой към по-добрия свят. Дето няма идиотолози…

 

 

Напиши мнение